Monday, January 31, 2011

weekend yang basah...

Assalamualaikum...
weekend yg basah....euwwww...tajok mengancamm
hahaa mmg ler basah dahnya ujan x renti2 lebat lak tu..
tp mak suuuukaaaaaaa sb bley tarik selimut lama2...
umar plak slalu kalo aku selimutkan dia tgh tdo..siap makan penerajang lerr..
tp 2 3 ari sejak ujan nih..siap tarik selimut berbungkus mcm tepung bungkus arwah tokwan aku dulu2...tetiba teringat..errm sedapnya..
eh ibu...ko perasan tak jaket nih dah mcm ala2 bungkus nangka..maknanya tak lama lagi jadik hakmilik mu la sophie...yuuhhhuuuu
hero idaman malaya...bluweekkkkk!!!!!
kat luar ujan lebat gilerr..sampai air melimpah kat hiway pasir gudang kat tmn rinting so..kami xleh kemana-mana...duk umah beginilah kaedahnya abah n anak bermain buih sampai hbs basah lantai umah rasa nak lepuk kefala dua-dua...tp xjadik lepuk sb kat tepi kotak tisu waner ijau tu ada mop...bila agak licin jekk...abahnya akan segera mop kerana takut singa betina akan mengaummm..auummmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!
bmain buih tak sedar diri... tak cukup air sabun yang dibeli,
abah top up ngan sunlight yang wat basuh pinggan...
aduhai!

Tuesday, January 25, 2011

airmata..

Assalamualaikum...
airmata dan aku...mmg tak dpt dipisahkan...yerr aku sgt suka menangis..sikit2 nak nangis..slalunya org yang tak suka nangis akan ckp camtuh..tp bg org yang suka nangis nih..mcm ada satu kepuasan dalam diri bila dapat merembeskan airmata...haaa...begitu yerr..sehinggalah penyakit gembeng ku itu berjangkit pada anak nan sorang ituh...tapi aku tak suka bila bila Umar nangis...aku jadik tensi..yerr.. kat dalam umah tuh aku sorang jer boley nangis...org lain xboleh..sangat diktator hokeh!! org kata kalo bby nangis bagus..boley kuatkan paru2...ermmm bagi aku boleh menambahkan kentensian..dah la sakit dalam pantang nak bangun duduk pun ssh..tb2 anak pulak menangis tak renti2...duuuhhh...hazabnya saat2 ituh...
tp...dah agak lama jugak aku tak menangis beria2...sehinggalah mlm semalam...
haaaa...knp mlm semalam???? jeng jeng jengggg gaduh ngan abah???ooo tidaaaakkk tiada istilah gaduh dlm idup aku n abah ya...yg ada cuma istilah sentap merajok ajer...ya betuuulll..kami kalo ada yg tak kena...masing2 akan layan blues...malas nak bising2..lps2 tu baiklah...slalunya aku la yang akan mintak sambung argue sb mmg species sengal kot tak boley nak maafkan org senang2..mesti nak clarify btl2..haaa...kan salah u tu??.bila org tu dah mengaku..baruu..yahooo...i win..i win.. sgt buruk hokeh perangaiku itu... gaduh ngan umar tongteng?? lagi la tidakkk sb Umar kat umah mama...ngeh ngeh ngehhh...semuanya penangan.............
taaadaaaaaaaaaaa...............
gambar ~google
haaa........u oll tgk tak citer ni? aku td BW kat blog kekawan ramai jugak la yang dah review psl citer ni..takpelah..aku bt versi aku... Ya hamfon...ratu airmata ni menangis dari awal citer sampai la ke habis...seb baik si tongteng tader..kut tak jenuh nak mengelap airmata aku..ya mmg..dia pantang aku nanges..mesti carik tisu ngelap muka aku..siap tutup sebelah lobang idung aku then suh blow hingus..wakaakaaa sebijik mcm aku slalu bt kat dia...seingat2 aku..las aku nangis2 pasal tgk drama/movie ni ialah masa tgk citer kabi kushi kabi gham tahuuun 98 ke 99 cam tuh...waaa..da boley masuk arkib hokey..hbs 2 pek tisu yang rege 20 sen masa tu...
hadoi laaa punya la menangis tgk citer gemilang sampai nak tdo pon xleh..pedih mata aku....so..u oll kalo tak tgk aritu..boleh tgk mgu dpn yer..jgn lupa mlm selasa ya!!
babai...

Thursday, January 20, 2011

kebun sekangkang kera...

Assalamualaikum...
pandang belakang umah..tingat budak umar..
slalu ptg2 cam gini dia akan hangkot beskal buruk dia tu pegi belakang sambil sebok2 membelek tanaman yang tak berapa nak ada kat situ...sambil mengagah2 dog kat yard belakang kepunyaan uncle ravi...untuk pengetahuan u oll..umah i ni adalah row paling las..kalo mlm2 gelap tau kat belakang...memudahkan encik2 perampok membuat keje la...nauzubillah...so kitaorg pon decide suh uncle ravi bela dog tu and letak kat belakang dan berantai...dog ni akan bark everytime ada org lalu kat belakang..yg besnya kata uncle ravi..nada dia bark tu lain2 tau..kalo dia nampak kitaorg semer ni neber2 ada kat belakang..dia bunyik lain..kalo dia nampak strangers..dia bunyik lain..kalo dia nampak kaum kerabat dia or vinatang lain..dia bunyik lain...dgr aje dia bunyik..uncle ravi dah boley detect dah sapa yang lalu kat belakang umah..
haaaa.........sweet kan???
pokok mangga..benih amek kat miri aritu..
haih kaki sapa la tu..selipar lebih separuh...
aku suka bau daun kunyit...dia pon sebok nak bau sama....
haaa....dah tau dah selipo sapa...
oh ciliku...cepatla bebuah...
pak mamat ada kebon..eieio..
hutan belantara di belakang rumahku....jgn tak tau..disebalik bukit sana tu..dah hbs hutan diteroka dah naik bangunan unikl,mrsm and soon ada sekolah seni.....wallaweii..ko xyah verangan nak sekolah jauh2 umar..abes jek sek ren..ko masuk sekolah seni or mrsm tuh...pastuh ko sambung jek kat unikl sebelah plak...gila mak ko hover protected tanak lepas anak g jauh2...belajar kat belakang umah jek...walhal mak ko nih dulu indendence gila babas...
hahaaaahhaaaaaaa.....begini rasanya bila dah jadik mak yer...dulu kalo mak tak kasik kuar or jln2 jauh sikit..gila sentap merajuk tak hengat donia...tp bila dah jadik mak..sendirik mau hengat dowh..rasa nak kepit anak 24jam takmo kasi hilang dari pandangan mata....
aduhai!

rindu budak ini...

Assalamualaikum...
sejak Umar dah tdr umah mama ni..
hati ku sgt tak keruan..mlm2 asik tiiiiingaaaat jekk..
rasa cam la la tu gak nak g amek...
pandang kiri salah pandang kanan salah
duduk tak kena bediri pn tak kene..
hadoyaiiii....
pandang abah rasa hangin tak tentu pasal..
semuanya penangan
rinduuuuuuuuuuuuuuuuu....................
sama ini budakkkkkk..........




Tuesday, January 18, 2011

maher zain..

Assalamualaikum...

Mari-mari kita lek kan kepala hotak nie..

Tgk Maher Zain Pelat ni nyanyi...

enjoyyyyy!!!!!!!!

video

Monday, January 17, 2011

visiting Umar at mama's place...

Assalamualaikum...
wallaweiii...begini rasanya bila anak tiada di sisi...
LOST...EMPTY!!!
baru 2 hari je tuu..kalau jadik ibu sophie..ermm tatau laaa
roomate i plak keje mlm...so mlm itu dihabiskan dengan kebosanan yang melimpah ruah..
ni gamba masa visit Umar on Sunday aritu...
inilah budak girang takmo balik umah...
suka sgtla dpt main ngan abg akim..
esok abg akim ko g skolah..rasalah ko duk sorang2 kat umah..
oooo..ada awek baru..patot la takmo balik umah...
awek lama terus sentap!!
masa ni u oll...i tgh nak hug n kiss dia b4 i balik..boleh dia menggeletis mcm cacing kepanasan nak masuk lam umah takut kne hangkot balik...
oh Umar!!
maafkan mommy n abah atas peristiwa kna cakar itu!
mommy n abah janji takan belaku seperti itu lagi..INSYAALLAH!!!!

tragedi itu..

Assalamualaikum...
n3 kali sgt menyedihkan..bagi aku la...
ntah..mcm2 perasaan pun ada...
yang pasti...SENTAPPP!!!
u oll tgk gamba dulu..kat bwh i citer k


masa tu..ptg jumaat mcm biasa ambik Umar kat skul..
masa kat skul x perasaan lagik...dalam kereta baru perasan..
ada calar2 kat pipi dia mcm dlm gamba kat atas...
nak pusing balik ke skul...alamak dah jauh sgt..
Umar pon bila di tanya sapa buat..asik la "i don know...i don know.."
masa tu rasa geram..marah...
tapi Umar pulak dah mula merengek rengek
i agak dah mula rasa rengsa kot...
kalau btl itu adalah kesan cakar kuku...mesti la bisa i guess...
kesian pulak..merengek dan terus merengek dalam keta sampai tertidur..
rasa marah bertuka jadi kesiaaaaannnn sgt kat anak i...
dan airmata pon terus mengalir laju sambil bawak keta..
mcm dalam drama2 jek lagaknya...
sedih sedih sedihhhhh...
pastu sedih betuka geram bila mengingatkan knpa lah cikgu dia sepatah pon tak cakap apa-apa kat aku..ah! mustahil diaorg tak sedar or tak perasan sb bagi aku luka tu dalam and tersiat plak kulitnya...i bet masa kena tu mesti umar menangis nye lah!
aku jadik geram!!!
sampai jek kat umah,terus kejutkan abah..pe lagi org tua tu terus melompat dari katil pegi dapatkan Umar kat dalam keta...aku nak becerita kat abah pon dah xblh...sebak beb! abah lagi lah...sampai terduduk menahan marah!!!
kami bincang punya bincang punya bincang..la la tu jugak kami buat keputusan TERMINATE Umar dari sekolah tu...
ya! kami takan hantar lagi Umar ke situ...
lagipun takut budak yang cekau Umar tu dah aim dia ke hapa ke...
habisla anak aku dikerjakan oleh si budak jahat nak mam....
lps solat magrib kami bertolak ke rumah mama Umar kat Kota Masai. We decided to leave Umar bawah jagaan mama until we get a new place for him...i mean a better skul...sampai je umah mama, Umar terus bangun and peluk mama. Tekejut beruk la gak mama. Asalnya kami ke situ nak tanya mama je wether boleh or tak Umar stay kat situ...tp las2 masa nak balik..dah Umar pun tanak balik nak tdur umah mama...maka baliklah kami b2 ke rumah as pengantin baru...pe lagik..berfoya2 la duluuuu...coi!!!
so the next day..pegi ambik Umar terus ke sekolah buat report...
apa yang dibincangkan kat skolah dah tak penting...yg penting Umar takan dihantar ke situ lagi...ada sakit hati la jugak sikit bila budak pengasuh tu ckp..eh,semalam tak de apa2 pun...masa mandikan dia pon tak nampak pe2...hey! ko rabun ke apa??? scratch mcm gitu punya teruk ko boleh tak perasan? meh aku aku cakar muka ko nak??? mentang2 anak aku lom pandai becerita..ko suka ati nak kata benda tu jadik kat umah la konon...hellooo...Umar tu my only child taw! kata abah...kami gila ke hapa nak cakar muka anak senirik???
takpe..takpe.....sabarrrr....sb dia punya owner dah say sorry jadik kami pun dah decide nak end up kat situ jek..takde nak panjang2 lagi dah....
so..pada hari isnin 17 januari 2011...aku pn dengan rasminya telah menterminate anak aku dari sekolah tersebut....
lega sikit rasa di hati......
so..u oll berhati2 lah menghantar anak ke taska...
pilihlah taska yang betol2 dpt jaga anak kita dengan baik...
biar bayar lebih sikit janji jgn pack sgt nanti anak kita terbiar..
duit bole carik u oll...
apa2 jadik kat anak...menyesal mcm nak pancung kepala senirik kan????
bila pkr balik..kesiannya Umar..mesti dia terseksa sgt masa sekolah kat situ...abah ckp inilah hikmahnya kejadian tersebut..kalo tak jadik mcm gini..mungkin sampai bila2 kita tak tau Umar tak suka sekolah kat situ...

fun with water colors...

Assalamualaikum....
aktiviti baru Umar di hujung mgu
main water colors..
seronok ajar dia campur2 the colors...


Sunday, January 16, 2011

and off we fly to miri...

Assalamualaikum...
heheee..jgn tertipu dgn tajuk di atas...
yang fly sebenarnya adalah baju2 kat bawah ni
utk direcycle pakai oleh bby sophie tercheta iteww..
bukan kami yer...
so...layannn...










selamat mengrecycle yer sophie...

u're always be my love...

Assalamualaikum...
wallah...sekian lama tak menghapdet...
ada byk jugaklah yg nak dicoret...
saje tayang gamba si comel dulu ala2 imam muda gitew yerrr
yeaahhhhh....imam muda kembali!!!!